De Nederlandse Gemalenstichting

Actueel

Bekijk hier onze nieuwsbrieven.


Op de homepage kunt u zich inschrijven voor deze nieuwsbrief.


Title
gemalen.nl  
 

Nieuwsflits 78: Commissaris van de Koning, Hans Oosters ontvangt het eerste boek “Waterschapshuizen in Nederland” van de NGS

Na een vrij lange voorbereidingsperiode is de afgelopen jaren naarstig gewerkt aan een nieuwe loot aan de stam van publicaties van de Nederlandse Gemalenstichting.
Het boek Waterschapshuizen in Nederland | Zetels van polders en waterschappen is verschenen. 

Waterschapshuizen vormen een onbekende en onverkende categorie van waterschapserfgoed, waarvoor Peter Nijhof, oprichter en adviseur van De Nederlandse Gemalenstichting (NGS) in het bestuur aandacht vroeg.
Nu ligt er een publicatie over waterschapshuizen in plaats van gemalen.
Reden van de vrij lange voorbereidingsperiode vormde, naast de verwerving van de benodigde fondsen, alle perikelen rondom corona.

Naast Peter Nijhof als initiatiefnemer en hoofdauteur, heeft Herman Havekes, tot voor kort jurist bij de Unie van Waterschappen en sinds 2019 bijzonder hoogleraar Publieke organisatie van het (decentrale) waterbeheer aan de Universiteit Utrecht, twee hoofdstukken voor zijn rekening over de ontwikkeling van de waterschappen door de eeuwen heen én beschrijft hij de naoorlogse schaalvergroting van de waterschappen In Nederland. 

Afgelopen 9 oktober 2024 werd het eerste exemplaar van het boek door de voorzitter van de NGS, Patrick Poelmann, aangeboden aan de Commissaris van de Koning in Utrecht – en oud dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard – de heer Hans Oosters.
De feestelijke bijeenkomst vond plaats in een bijzondere omgeving, te weten in de Ridderzaal van Kasteel Woerden, in aanwezigheid van ca. 70 genodigden. 

Beide auteurs gaven een mooie toelichting op het boek in de vorm van een powerpointpresentatie met prachtige beelden.
Hier kunt u de presentaties downloaden.

De Commissaris van de Koning Hans Oosters omringd door beide auteurs, Peter Nijhof en Herman Havekes.

De boeken worden op verzoek gesigneerd door beide auteurs!

De organisaties die een financiële bijdrage leverden kunnen als tegenprestatie de afgesproken boeken binnenkort tegemoetzien. 

Vanaf 10 oktober staat het boek ook onder het tabblad Publicaties op onze website (https://www.gemalen.nl/publicaties_ngs.asp).
Vanuit de website is het boek ook te bestellen bij Waanders Uitgevers te Zwolle.

U zult ongetwijfeld genieten van deze uitgave.

Peter en Herman én alle anderen die een bijdrage geleverd hebben aan het boek, heel veel dank voor de noeste arbeid!

 

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse Gemalen Stichting
www.gemalen.nl