De Nederlandse Gemalenstichting

Bloemers

Bloemers Appeltern


Adres
De Tuut 3a
6629 AA Appeltern

Eigenaar
Waterschap Rivierenland
Stichtingsjaar
1964

Status
In bedrijf

Functie
Poldergemaal
Bemalinggebied
Oost Maas en Waal: Dorpspolder en de Teersche Sluispolder

lozend op
Maas

Totaal capaciteit
960 m³/minuut
Ontwerper
Van Hasselt en de Koning

Monumentenstatus
Geen

 

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE


Motor
Diesel
Pomp
Vert. schroefpomp
 

HUIDIGE INSTALLATIE


Motor
Elektro
Elektro
Elektro

Pomp
Vert. schroefpomp
Vert. schroefpomp
Vert. schroefpomp

Capaciteit
320 m³/minuut
320 m³/minuut
320 m³/minuut

Opvoerhoogte
4 meter
4 meter
4 meter

 
Stichting en historie Gemaal Bloemers werd in 1964 gesticht door het toenmalige polderdistrict Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal, ter vervanging van het naastgelegen stoomgemaal De Tuut. Het door Van Hasselt & De Koning ontworpen gemaal werd uitgerust met drie Kromhout dieselmotoren van 265 pk, die via haakse tandwielkasten de in de pompkelder eronder opgestelde gesloten schroefpompen van de fabrikant Pannevis aandreven. In 2003 werden de dieselmotoren vervangen door elektromotoren.

Situatie
Gemaal Bloemers bemaalt, via de Nieuwe Wetering, de Dorpspolder en de Teersche Sluispolder in het oostelijk deel van het Land van Maas en Waal. Geloosd wordt, via persleidingen onder de Maasdijk, op de Maas. De situatie in de nabije omgeving is aan het einde van de twintigste eeuw ingrijpend gewijzigd doordat even ten westen van het gemaal een nieuwe buitendijk langs de Maas werd aangelegd. Deze sluit de verbinding tussen het daar gelegen oude stoomgemaal De Tuut uit 1918 en de rivier af. Tussen gemaal Bloemers en De Tuut zijn enige dienstwoningen van het oude stoomgemaal gelegen. Voor het gemaal is thans een uit 1925 daterende centrifugaalpomp museaal opgesteld; deze is afkomstig uit het gemaal van de polder Achthoven bij Lexmond. De dieselmotor waarmee deze pomp werd aangedreven is te bezichtigen in het motorenmuseum van gemaal De Tuut.

Gebouw
Het gemaalgebouw heeft een bijzondere vorm met een zeshoekige plattegrond en een aan de achterzijde een uitkragende verdieping. Het gehele gebouw is geconstrueerd in beton, gecombineerd met aluminium raam- en deurpuien en afgedekt met een ongelijk zadeldak.
 
Kaart:

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats van het gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Status
Monumentenstatus
Huidig opvoerwerktuig
Oorspronkelijk opvoerwerktuig
Huidige aandrijving
 
Oorspronkelijke aandrijving
Stichtingsjaar

Uitgebreid zoeken in de database