De Nederlandse Gemalenstichting

Buma

Buma Rutten


Adres
Gemaalweg 25
8513 PR Rutten

Eigenaar
Waterschap Zuiderzeeland
Stichtingsjaar
1941

Status
In bedrijf

Functie
Poldergemaal
Bemalinggebied
2e afd. (lage pand) v.d. N.o.polder (N.A.P.-5.70m)

lozend op
Ijsselmeer

Totaal capaciteit
2160 m³/minuut
Ontwerper
Arch. D. Roosenburg, Dienst Zuiderzeewerken

Monumentenstatus
Gemeente

 

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE


Motor
Elektro
Pomp
Centrifugaal beton slh.
 

HUIDIGE INSTALLATIE


Motor
Elektro
Elektro
Elektro

Pomp
Centrifugaal beton slh.
Centrifugaal beton slh.
Centrifugaal beton slh.

Capaciteit
720 m³/minuut
720 m³/minuut
720 m³/minuut

Opvoerhoogte
5.5 meter
5,5 meter
5,5 meter

 
Stichting en historie

Het gemaal Buma is in 1942 in gebruik genomen. Het is genoemd naar de heer A. Buma, één van de oprichters van de Zuiderzeevereniging, die ook één van de – niet gevolgde – plannen voor de

afsluiting en drooglegging van de Zuiderzee maakte.

Situatie

Het gemaal is iets ten zuiden van Lemmer gelegen. De hoofdtoevoer naar het gemaal loopt via de Lemstervaart. Vóór de instroomkokers naar de pompen bevindt zich een krooshekreinigerinstallatie. Lozing vindt via perskokers plaats op het IJsselmeer. Vóór het gemaal loopt, met een betonnen brug over de instroming, de provinciale weg N712. Achter het gemaal, aan de uitstroomzijde, bevindt zich een groot transformatorgebouw. Aan de noordzijde van het gemaal ligt op enige afstand de Friesesluis.

Gebouw

De onderbouw van het gemaal bestaat uit een gewapend betonconstructie. Hierin bevinden zich de instromingen naar de pompen, de zuigkelders, de pompslakkenhuizen en de pompenkelder. De in functionalistische stijl ontworpen bovenbouw bestaat uit één bouwlaag, met een rechthoekige plattegrond, waarin de machineruimte is ondergebracht. Aan één van de kopzijden bevindt zich een lager bouwdeel waarin de entree en enige dienstruimten zijn ondergebracht. De draagconstructies bestaan uit stalen portalen. De gevels zijn opgetrokken in gele genuanceerde baksteen met

daarin stalen deur- en raamkozijnen. Het geheel is afgedekt met een zadeldak van rode verbeterde Hollandse dakpannen. Aan de instroomzijde bepalen twee gemetselde schoorstenen het beeld. Het gemaal is een rijksmonument.

Functie en bedrijfsvoering

Het gemaal bemaalt, samen met het gemaal Vissering, de Lage Afdeling van de Noordoostpolder (met een oppervlakte van 39.000 ha) gelegen ten westen van de lijn Blokzijl-Marknesse-Schokland. Het gemaal werkt volautomatisch. Bij stroomuitval kan een automatisch werkend diesel noodstroomaggregaat de afsluitschuiven sluiten, de naastgelegen sluis bedienen en de gemaalverlichting van stroom voorzien.
 
Kaart:

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats van het gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Status
Monumentenstatus
Huidig opvoerwerktuig
Oorspronkelijk opvoerwerktuig
Huidige aandrijving
 
Oorspronkelijke aandrijving
Stichtingsjaar

Uitgebreid zoeken in de database