De Nederlandse Gemalenstichting

De Blocq van Kuffeler

De Blocq van Kuffeler Almere


Adres
De Blocq van Kuffelerweg 1
1332 CP Almere

Eigenaar
Waterschap Zuiderzeeland

Extra informatie
Youtube film
website gemaal
Stichtingsjaar
1967

Status
In bedrijf

Functie
Poldergemaal
Bemalinggebied
Lage en Hoge afdeling Zuidelijk en Oostelijk Flevoland

lozend op
Markermeer

Totaal capaciteit
3410 m³/minuut
Ontwerper
Dienst Zuiderzeewerken / architect K.F.G. Spruit

Monumentenstatus
Geen

 

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE


Motor
Diesel
Pomp
Schroefcentrifugaal beton slh.
 

HUIDIGE INSTALLATIE


Motor
Elektro
Elektro
Elektro
Elektro

Pomp
Schroefcentrifugaal beton slh.
Schroefcentrifugaal beton slh.
Schroefcentrifugaal beton slh.
Schroefcentrifugaal beton slh.

Capaciteit
770 m³/minuut
770 m³/minuut
935 m³/minuut
935 m³/minuut

Opvoerhoogte
6 meter
6 meter
5 meter
5 meter

 

Stichting en installaties
Het in 1967 in gebruik genomen gemaal is genoemd naar dr. ir. V.J.P. de Blocq van Kuffeler, vice-voorzitter van de toenmalige Zuiderzeeraad. De installatie bestaat uit twee maal twee identieke schroefcentrifugaalpompen met betonnen slakkenhuizen. De aandrijving vond oorspronkelijk via haakse tandwielkasten plaats door vier stuks Stork-Werkspoor zescilinder dieselmotoren met elk een vermogen van 1200 pk. Het gemaal was voorts uitgerust met twee noodstroom-dieselgeneratoren met een vermogen van 110 kVA. De capaciteit bedroeg 2 x 850 m3/min. en 2 x 700 m3/min. bij opvoerhoogten van respectievelijk 5 en 6 meter.
In 2008 zijn de dieselmotoren vervangen door frequentiegeregelde Alconza elektromotoren met een vermogen van 1250 kW. De capaciteit bedraagt nu 2x 935 en 2x 770 m3/min. bij opvoerhoogten van respectievelijk 5 en 6 meter. De noodstroomaggregaten zijn behouden gebleven.

Situatie en ensemble
Het gemaal bemaalt de Lage-en de Hoge Afdeling van Oostelijk-en Zuidelijk Flevoland (opp. Ca. 54.000 ha. En 43.000 ha.) en loost op het Markermeer. Tot het complex behoren voorts een vrijstaand magazijngebouw, een onderhoudsgebouw en een tweetal grote verticale brandstofopslagtanks. Op enige afstand bevindt zich verder een schutsluis (de Zuidersluis) met ophaalbrug. Het gehele complex maakt een imposante indruk. Er is sprake van een duidelijk herkenbare situatie en een niet te missen landmark.

Gebouw
Op de gewapend betonnen onderbouw, waarin zich de pompenkelder, de zuig- en de perskanalen en de pompslakkenhuizen bevinden, is een bovenbouw gesitueerd bestaande uit een drietal bouwmassa’s. Een groot bouwdeel met een enigszins geknikte rechthoekige plattegrond met één bouwlaag, welke de motorenhal vormt met daarvoor een tweetal kleinere bouwdelen met een rechthoekige plattegrond met dezelfde geknikte buitenlijnen als de motorenhal. Hierin bevinden zich een werkplaats en diverse andere dienstruimten. Deze twee bouwdelen zijn onderling en met de machinehal verbonden door een tussenlid bestaande uit stalen glaspuien, waarin zich onder andere de entree bevindt. De motorenhal is opgetrokken als staalskelet. De gevels bestaan grotendeels uit verticaal geprofileerde aluminium gevelplaten waarin rondom, op vloerniveau, horizontale raamstroken van stalen glaspuien zijn opgenomen. Aan de uitstroomzijde, boven de aansluiting van de beide kleinere bouwmassa’s, bevindt zich eveneens een doorlopende stalen glaspui. De beide kleinere bouwdelen zijn van gewapend beton met daarin enige horizontale raampartijen. Het zichtbare deel van de onderbouw aan de instroomzijde en de gevels van de beide kleinere bouwdelen zijn wit geschilderd. Alle bouwdelen zijn van een plat mastiekdak voorzien.

 
Kaart:


ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats van het gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Status
Monumentenstatus
Huidig opvoerwerktuig
Oorspronkelijk opvoerwerktuig
Huidige aandrijving
 
Oorspronkelijke aandrijving
Stichtingsjaar

Uitgebreid zoeken in de database