Parksluizen

Adres
W. Buytewechstraat 35
3024 BK Rotterdam

Eigenaar
Hoogheemraadschap van Delfland
Stichtingsjaar
1967

Status
In bedrijf

Functie

Boezemgemaal
Bemalinggebied
Delfshavense Schie

lozend op

Nieuwe Maas

Totaal capaciteit
1200 m³/minuut
Ontwerper
Ingenieursbureau DHV, renovatie Tauw

Monumentenstatus
Geen

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE Motor
Diesel
Pomp
Schroefcentrifugaal beton slh.

HUIDIGE INSTALLATIEMotor
Elektro
Diesel
Pomp
Schroefcentrifugaal beton slh.
Capaciteit
1200 m³/minuut
Opvoerhoogte
4 meter

Stichting en installaties
Het in 1967 gestichte gemaal Parksluizen is uitgerust met een Stork BSV schroefcentrifugaalpomp met betonnen slakkenhuis. De capaciteit bedraagt thans, na recente vervanging van de pompwaaier, 1200 m3/min. bij een opvoerhoogte van 2,50 m. De oorspronkelijke capaciteit bedroeg 573 m3/min. De aandrijving vond oorspronkelijk plaats via een haakse tandwielkast, door een 6-cilinder Stork dieselmotor. In 2007 is deze motor door een elektromotor vervangen. Het gemaal is tevens geautomatiseerd, in capaciteit vergroot en op afstand bedienbaar gemaakt. Als permanente noodaandrijving is daarnaast een Mitsubishi dieselmotor type S16R-PTA opgesteld, welke bij stroomuitval automatisch in bedrijf gaat.

Situatie en ensemble
Het gemaal is in het centrum van Rotterdam gelegen en bemaalt de Coolhavenboezem. Lozing vindt plaats, via een lange persleiding, op de Parkhaven, die in open verbinding staat met de Maas. Aangebouwd aan het gemaal is een dubbele dienstwoning. Naast het gemaal bevindt zich een dubbele scheepvaartsluis, de Parksluizen. Situering en vormgeving maken het gemaal voor een niet ingewijde niet direct als zodanig herkenbaar.

Gebouw
Zowel de onder- als de bovenbouw van het gemaal en de dienstwoning zijn opgetrokken in gewapend beton. In de onderbouw bevindt zich het pompslakkenhuis met toevoer. De bovenbouw bestaat uit een slakkenhuisvormige ruimte in twee lagen. Op de begane grond bevindt zich de pompruimte; de aandrijving is gesitueerd op de verdieping daarboven. De woning die op verdiepingniveau op het gemaal aansluit staat op betonnen kolommen en verbindt het gemaal met het aangrenzende straatniveau. De overwegend horizontale gevelopeningen zijn geconcentreerd in de gevels aan de waterzijde. Het dak van het gemaal is licht hellend en kegelvormig en in het midden voorzien van een grote lichtkoepel. De dienstwoning heeft een plat dak. Beide daken zijn met mastiek afgewerkt.terug

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats v/h gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Monumentenstatus
Status
Huidig
opvoerwerktuig
Oorspronkelijk
opvoerwerktuig
Huidige
aandrijving
Oorspronkelijke
aandrijving
Stichtingsjaar