Overzicht nieuwsbrievenCopy of Nieuwsflits 45; Impressie Vrijwilligersdag NGS 2019
Nieuwsflits 44; Oproep nominatie NGS Gemalenpluim 2019
Nieuwsflits 43; Een (werkend) model van een stoomgemaal?
Nieuwsflits 42; Drijfriem aangeboden
Nieuwsflits 41; Smit kortsluit anker motor
Nieuwsflits 40; Belangrijke data voor NGS'ers in 2019
Nieuwsflits 39; Spare parts Ricardo R156
Nieuwsflits 38; Uitreiking Gemalenpluim 2018
Waardige afsluiting jubileumjaar met Ridder Jan Reijnen
Nieuwsflits 36; Impressie Vrijwilligersdag NGS 2018
Nieuwsflits 35; NGS in de pers
Nieuwsflits 34; Willem Wolff prijs.
Nieuwsflits 33; belangrijke data in 2018
Nieuwsflits 32; Impressie 30-jarig jubileum NGS
Nieuwsflits 31; GMB nieuwe sponsor NGS

 

Blijf op de hoogte:
E-mail:

Ik ontvang graag:
NGS Nieuwsflits

Nieuwsflits 36; Impressie Vrijwilligersdag NGS 2018

gemalen.nl  
 
Nieuwsflits 36; Impressie Vrijwilligersdag NGS 2018

Op zo’n beetje de eerste mooie dag van deze lente, op 6 april 2018, togen uit het gehele land ca. 80 vrijwilligers van onze deelnemers naar het stoomgemaal De Cruquius voor de jaarlijkse vrijwilligersdag van de NGS. En als we het aantal niet beperkt hadden tot het maximum van 80 waren het er waarschijnlijk nog meer geweest. Immers ’s ochtends een bezoek aan het stoomgemaal De Cruquius en ‘s middags een bezoek aan het stoomgemaal te Halfweg, dat is toch wel iets bijzonders, ook voor NGS’ers.

Na een kort welkomstwoord van ons bestuurslid Jef Landman, heette mevr. Elise van Melis ons welkom op De Cruquius, waarvan, zoals zij meldde, binnenkort een replica staat bij Madurodam!

Vervolgens was het woord aan Rogier van der Sande, de Dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Rijnland, die het gezelschap hoogst persoonlijk welkom heette in zijn beheersgebied en het belang van goed waterbeheer én het veranderende waterbeheer in de toekomst nog eens benadrukte.

Inhoudelijk ging de Heer Sino van Dijk van het museumgemaal De Cruquius nader in op de historie en de achtergronden van het stoomgemaal De Cruquius, waarna het de beurt was aan Peter van Kaam en Willen Fokker om ook het stoomgemaal Halfweg nader toe te lichten. Bijna, zo meldde Peter van Kaam, was het bezoek aan het stoomgemaal Halfweg niet doorgegaan omdat begin maart de stoomketel was afgekeurd en men nu druk doende is met de voorbereidingen voor het vervangen van de afgekeurde ketel. Als compensatie had de organisatie gekozen voor een aanvullend bezoek aan het nabijgelegen Sugar City, een plek met eveneens veel historie, gelegen vlakbij het stoomgemaal Halfweg.

Na deze toelichtingen was iedereen in de gelegenheid om de details van het stoomgemaal De Cruquius te zien en te vernemen bij monde van de verschillende enthousiaste rondleiders.

Tegen één uur kon vervolgens een ieder bijpraten én genieten van een voortreffelijke lunch ons aangeboden door het Hoogheemraadschap van Rijnland, waarvoor onze hartelijke dank.

Vervolgens met een "Special Bus”, van "Special Busses” (helaas geen dubbeldekker), vertrok het gezelschap naar Halfweg, waar zoals reeds vermeld eerst een bezoek werd gebracht aan Sugar City, de voormalige suikerfabriek in Halfweg, welke sinds 2014 in gebruik is als evenementenhal (o.a. voor de Voice of Holland); weer eens iets anders dan een historisch gemaal!

En last but not least uiteraard het bezichtigen van het stoomgemaal Halfweg, waar Willen Fokker iedereen kon laten zien hoe het stond met de afgekeurde stoomketel, wat voor velen een kleine blik in de historie van het stoomtijdperk mogelijk maakte, terwijl zijn vrouw Ellen, samen met anderen, zorgden voor de inwendige mens.

Na een mooie terugrit langs de ringvaart van de Haarlemmermeer en nog een drankje als afscheid, in het stoomgemaal De Cruquius, kunnen alle deelnemers ongetwijfeld terugblikken op een mooie en waardevolle Vrijwilligersdag 2018.   

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse Gemalen Stichting
www.gemalen.nlBijlage bij dit bericht:
Impressie Vrijwilligersdag 2018.txt