Overzicht nieuwsbrievenCopy of Nieuwsflits 45; Impressie Vrijwilligersdag NGS 2019
Nieuwsflits 44; Oproep nominatie NGS Gemalenpluim 2019
Nieuwsflits 43; Een (werkend) model van een stoomgemaal?
Nieuwsflits 42; Drijfriem aangeboden
Nieuwsflits 41; Smit kortsluit anker motor
Nieuwsflits 40; Belangrijke data voor NGS'ers in 2019
Nieuwsflits 39; Spare parts Ricardo R156
Nieuwsflits 38; Uitreiking Gemalenpluim 2018
Waardige afsluiting jubileumjaar met Ridder Jan Reijnen
Nieuwsflits 36; Impressie Vrijwilligersdag NGS 2018
Nieuwsflits 35; NGS in de pers
Nieuwsflits 34; Willem Wolff prijs.
Nieuwsflits 33; belangrijke data in 2018
Nieuwsflits 32; Impressie 30-jarig jubileum NGS
Nieuwsflits 31; GMB nieuwe sponsor NGS

 

Blijf op de hoogte:
E-mail:

Ik ontvang graag:
NGS Nieuwsflits

Nieuwsflits 26: Impressie Vrijwilligersdag NGS 2017.

gemalen.nl  
 
Nieuwsflits nummer 26
Impressie van de Vrijwilligersdag 2017 van de NGS

De week voorafgaande aan de vrijwilligersdag van de Nederlandse Gemalenstichting, op 24 mrt 2017, verbeterde het weer duidelijk. De dag zelf was dan ook een stralende dag (met nog wel een fris oostenwindje).
Alsof alle vrijwilligers van de bij de NGS aangesloten deelnemers dit vooraf wisten, melden ze zich massaal aan voor deze dag. Zo zeer zelfs, dat het bestuur van de NGS moest besluiten tot een aanmeld-stop! Op deze wijze kwamen we dus op ruim 90 (!!) deelnemende vrijwilligers voor deze dag.

Het programma bestond deze keer uit het bezoeken van 2 stoomgemalen (Het Putterstoomgemaal en het Stoomgemaal Hertog Reijnout) en als afsluiter van de dag, de nieuwe (flexibele) waterkering van het waterschap Vallei en Veluwe in Bunschoten-Spakenburg.

Rond halfelf werden we door Willem van de Klok van harte welkom geheten op het Putterstoomgemaal met een kop koffie met een "Puttenaartje”. Waarna Jef Landman van het bestuur van de NGS de aanwezigen van harte welkom heette. Een speciaal welkom was voor onze gast deze dag, mevr. Ineke Peters, voorzitter van de Stichting "Beleef De Keenesluis”, die graag wilde leren van de aanwezigen hoe zij het voor elkaar kon krijgen om de Keenesluis met schepradmolen weer in ere te herstellen. De secretaris deelde tenslotte het eerste nieuwe bordje "Deelnemers van de Nederlandse Gemalenstichting” uit aan Willem van de Klok.

Na de bezichtiging van het gemaal trok het gezelschap naar het Stoomgemaal Hertog Reijnout slechts enkele kilometers westwaarts gelegen van het Putterstoomgemaal, waar we welkom werden geheten door de voorzitter Kees van de Baak. Na zijn woord van welkom werd een nadere toelichting op het gemaal gegeven door Jan van der Veen, waarna iedereen zich tegoed kon doen aan een heerlijke kop soep met broodjes en dit prachtige gemaal nader kon bezichtigen. Na de inwendige versterking van de mens, waarbij velen genoten van het verblijf in de zonovergoten serre achter het gemaal, was het tijd voor de projectmanager van het waterschap Vallei en Veluwe, Dhr. Vinke, welke een mooi verhaal met anekdotes naar voren bracht over zijn belevenissen met de voorbereiding en aanleg van de flexibele waterkering rondom o.a. de haven van Spakenburg-Bunschoten. De waterkering bestaat hier niet uit een dijk van klei, waar absoluut geen ruimte voor was maar uit een uit het wegdek komende wand, welke is opgebouwd uit staal, glasvezelversterkte kunststof, polyurethaan en is aan waterzijde bekleed met een kevlar huid. De wand wordt bij opkomend hoogwater door de waterdruk omhoog "gedrukt” en keert zo het water. Het geheel is bedacht door iemand uit Kampen, maar wordt geproduceerd en geleverd door een Belgisch bedrijf!

Na deze geweldige dag dankt, tegen half 5, Jef Landman alle aanwezigen voor hun komst, wenst ze een voorspoedige reis huiswaarts en vertrouwt erop dat we velen terug zullen zien volgend voorjaar, mogelijk in de Haarlemmermeer (Stoomgemalen Cruquius en Halfweg??)

 

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse Gemalen Stichting
www.gemalen.nl