Overzicht nieuwsbrievenNieuwsflits 28: Schakelkast (om niet) te verkrijgen!
Nieuwsflits 27: Oproep nominatie NGS Gemalenpluim 2017
Nieuwsflits 26: Impressie Vrijwilligersdag NGS 2017.
Nieuwsflits 25; Belangrijke data in 2017
Nieuwsflits 24; Foto-expositie gemalen Stichtse Rijnlanden
Flits 23; Peter Nijhof geridderd
Flits 22; Interesse in "De week van Ons Water"?
Flits 21; Impressie Vrijwilligersdag 2016 (Museumgemaal Cremer/Winschoten)
Nieuwsflits 20; diverse data en bestuurswisseling
Flits 19; Gemalenpluim 2015 NGS
Flits 18; Oude elektromotoren te verkrijgen
Flits 17; Gemaal Overslingeland draait weer!
Flits 16; Verslagje Vrijwilligersdag NGS 27 mrt 2015
Flits 16; Wie kent dit gemaal??
Flits 15; personalia NGS
Flits 14; Nieuwsbrief Woudagemaal
Flits 13; Aanvragen BRIM-subsidie
Nieuwsflits 12; Diverse Data
flits 11 Nieuws van onze collega's; Molencursussen
flits 10 Oproep Willem Wolff prijs 2015
flits 9 Schoonmaakactie Nieuwe Hollandse Waterlinie
flits 8 Gemalendag
flits 7 Erfgoed Fryslan
flits 6 Gemalendag
flits 5 Wouda
flits 4 Wouda
flits 3 Data 2014
flits 2 Beijerinck & De Tuut
brief1 Deelnemersdag 2013
flits 1 Nieuwe website
brief0 Jubileum 2012

 

Blijf op de hoogte:
E-mail:

Ik ontvang graag:
NGS Nieuwsbrief
NGS Nieuwsflits

Nieuwsflits 26: Impressie Vrijwilligersdag NGS 2017.

gemalen.nl  
 
Nieuwsflits nummer 26
Impressie van de Vrijwilligersdag 2017 van de NGS

De week voorafgaande aan de vrijwilligersdag van de Nederlandse Gemalenstichting, op 24 mrt 2017, verbeterde het weer duidelijk. De dag zelf was dan ook een stralende dag (met nog wel een fris oostenwindje).
Alsof alle vrijwilligers van de bij de NGS aangesloten deelnemers dit vooraf wisten, melden ze zich massaal aan voor deze dag. Zo zeer zelfs, dat het bestuur van de NGS moest besluiten tot een aanmeld-stop! Op deze wijze kwamen we dus op ruim 90 (!!) deelnemende vrijwilligers voor deze dag.

Het programma bestond deze keer uit het bezoeken van 2 stoomgemalen (Het Putterstoomgemaal en het Stoomgemaal Hertog Reijnout) en als afsluiter van de dag, de nieuwe (flexibele) waterkering van het waterschap Vallei en Veluwe in Bunschoten-Spakenburg.

Rond halfelf werden we door Willem van de Klok van harte welkom geheten op het Putterstoomgemaal met een kop koffie met een "Puttenaartje”. Waarna Jef Landman van het bestuur van de NGS de aanwezigen van harte welkom heette. Een speciaal welkom was voor onze gast deze dag, mevr. Ineke Peters, voorzitter van de Stichting "Beleef De Keenesluis”, die graag wilde leren van de aanwezigen hoe zij het voor elkaar kon krijgen om de Keenesluis met schepradmolen weer in ere te herstellen. De secretaris deelde tenslotte het eerste nieuwe bordje "Deelnemers van de Nederlandse Gemalenstichting” uit aan Willem van de Klok.

Na de bezichtiging van het gemaal trok het gezelschap naar het Stoomgemaal Hertog Reijnout slechts enkele kilometers westwaarts gelegen van het Putterstoomgemaal, waar we welkom werden geheten door de voorzitter Kees van de Baak. Na zijn woord van welkom werd een nadere toelichting op het gemaal gegeven door Jan van der Veen, waarna iedereen zich tegoed kon doen aan een heerlijke kop soep met broodjes en dit prachtige gemaal nader kon bezichtigen. Na de inwendige versterking van de mens, waarbij velen genoten van het verblijf in de zonovergoten serre achter het gemaal, was het tijd voor de projectmanager van het waterschap Vallei en Veluwe, Dhr. Vinke, welke een mooi verhaal met anekdotes naar voren bracht over zijn belevenissen met de voorbereiding en aanleg van de flexibele waterkering rondom o.a. de haven van Spakenburg-Bunschoten. De waterkering bestaat hier niet uit een dijk van klei, waar absoluut geen ruimte voor was maar uit een uit het wegdek komende wand, welke is opgebouwd uit staal, glasvezelversterkte kunststof, polyurethaan en is aan waterzijde bekleed met een kevlar huid. De wand wordt bij opkomend hoogwater door de waterdruk omhoog "gedrukt” en keert zo het water. Het geheel is bedacht door iemand uit Kampen, maar wordt geproduceerd en geleverd door een Belgisch bedrijf!

Na deze geweldige dag dankt, tegen half 5, Jef Landman alle aanwezigen voor hun komst, wenst ze een voorspoedige reis huiswaarts en vertrouwt erop dat we velen terug zullen zien volgend voorjaar, mogelijk in de Haarlemmermeer (Stoomgemalen Cruquius en Halfweg??)

 

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse Gemalen Stichting
www.gemalen.nl