Overzicht nieuwsbrievenNieuwsflits 36; Impressie Vrijwilligersdag NGS 2018
Nieuwsflits 35; NGS in de pers
Nieuwsflits 34; Willem Wolff prijs.
Nieuwsflits 33; belangrijke data in 2018
Nieuwsflits 32; Impressie 30-jarig jubileum NGS
Nieuwsflits 31; GMB nieuwe sponsor NGS
Nieuwsflits 30; Gemalenpluim NGS uitgereikt!
Nieuwsflits 29: Vertel Cafe oude stationaire motoren
Nieuwsflits 27: Oproep nominatie NGS Gemalenpluim 2017
Nieuwsflits 26: Impressie Vrijwilligersdag NGS 2017.
Nieuwsflits 25; Belangrijke data in 2017
Nieuwsflits 24; Foto-expositie gemalen Stichtse Rijnlanden
Flits 23; Peter Nijhof geridderd
Flits 22; Interesse in "De week van Ons Water"?
Flits 21; Impressie Vrijwilligersdag 2016 (Museumgemaal Cremer/Winschoten)

 

Blijf op de hoogte:
E-mail:

Ik ontvang graag:
NGS Nieuwsflits

flits 2 Beijerinck & De Tuut

Beijerinckgemaal 25 jaar

We feliciteren van harte de Stichting tot behoud van het Jan Anne Beijerinckgemaal. Van al de gemalen die nodig waren om de Alexanderpolder droog te malen staat alleen het Anne Beijerinckgemaal nog overeind. Zaterdag 16 november stond de stichting stil bij het 25-jarig bestaan.De dijkgraaf mr. J.H. Oosters en wethouder J. van Winden draaiden met de educatieve vijzel om dit feit te vieren. De burgemeester de heer F. Koen werd beschermheer van de stichting. De voorzitter de heer ir. J.C. Goudriaan roemde de vrijwilligers en speciaal Aart Jan Damsteeg. Het geheel is zeer fraai geworden inclusief een educatief onderkomen.

Onder de aanwezigen bevond zich ook een nazaat van J.A. Beijerinck.
Kijk ook op http://www.beijerinckgemaal.nl/

Stoomgemaal De Tuut: Nieuw boek

Vrijdag 15 november is er een nieuw boek over de geschiedenis van de stoombemaling in Het Land van Maas en Waal aan de dijkgraaf van Waterschap Rivierenland aangeboden. Naast vooral de bouw, de geschiedenis en de restauratie van stoomgemaal De Tuut komen ook de overige stoomgemalen in genoemd gebied kort aan de orde. Toelichtingen op dit nieuwe boek werden gegeven door Em .Prof G. van de Ven.

De eerste drie hoofdstukken handelen over de strijd tegen het binnenwater in de periode 1250-1970. Hier komen aan de orde, het graven en het beheer van de grote weteringen, de toepassing van windmolens, het gemaal bij Dreumel uit 1846 (het eerste stoomgemaal in het rivierengebied), de invoering van de stoombemaling in het Land van Maas en Waal. Het vierde hoofdstuk behandelt de geschiedenis van de bouw van het stoomgemaal De Tuut. Hierin wordt aan de hand van een dagboek van de opzichter G.J. Arntz een beschrijving gegeven van de bouw van het gemaal.

De auteurs
Het boek is geschreven door Gerard van der Ven, emeritus hoogleraar waterstaatsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met Leo ten Hag, historicus en auteur.

Omschrijving van het boek
De uitgave heeft een formaat van 21,5 x 23 cm. Het boek is in full colour en voorzien van veel foto- en kaartmateriaal en beslaat in totaal 176 pagina‚Äôs en is gebonden met een harde kaft. De prijs is € 24,95 (excl. de eventuele verzendkosten van € 7,75).
Bestellen
Het boek is te bestellen door het verschuldigde bedrag over te maken op rekeningnummer 10.32.06.000 t.n.v. Stichting Baet en Borgh te Appeltern onder duidelijke vermelding van uw naam en adres. Tot 1 januari 2014 is de introductieprijs € 22,50 uitsluitend af te halen op stoomgemaal De Tuut op donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 13.00 tot 15.00 uur.