De Nederlandse Gemalenstichting

Oostermoer

Oostermoer De Groeve


Adres
Hunzeweg 4
9473 TE De Groeve

Eigenaar
Waterschap Hunze en Aa's
Stichtingsjaar
1955

Status
In bedrijf

Functie
Poldergemaal
Bemalinggebied
Gebied 2 geheel

lozend op
Havenkanaal / Zuidlaardermeer

Totaal capaciteit
500 m³/minuut
Ontwerper
Onbekend

Monumentenstatus
Provincie

 

OORSPRONKELIJKE INSTALLATIE


Motor
Hybride
Pomp
Vert. schroefpomp
 

HUIDIGE INSTALLATIE


Motor
Diesel
Elektro
Elektro

Pomp
Vert. schroefpomp
Vert. schroefpomp
Vert. schroefpomp

Capaciteit
200 m³/minuut
200 m³/minuut
100 m³/minuut

Opvoerhoogte
1.5 meter
1,5 meter
1,5 meter

 

Stichting en installaties
Het gemaal Oostermoer is in 1955 gesticht door het toenmalige Waterschap De Oostermoerse Vaart. De installatie bestaat uit drie verticale schroefpompen, fabrikaat Pannevis, met capaciteiten van 200 - 200 - en 100 m3/min. bij een opvoerhoogte van 1,50 m. Oorspronkelijk bestond de aandrijving uit twee 4-cylinder Deutz dieselmotoren, type A4M 428, met een vermogen van 150 pk. en een Heemaf SKA elektromotor, type V84-6. met een vermogen van 52 kW. In 1994 is één van de diesels vervangen door een EN elektromotor, type WN315M, met een vermogen van 132 kW. De overbrenging verloopt via één haakse- en twee rechte tandwielkasten, fabrikaat Bierens. Voorts staat een diesel noodstroomaggregaat met een Lister/ Heemaf aandrijving opgesteld.

Situatie en ensemble
Het gemaal bemaalt het zogeheten Gebied 2 en is gelegen aan de waterloop Leiding 2. Lozing vindt plaats op het Havenkanaal dat in verbinding staat met het Zuidlaardermeer. Naast het gemaal bevinden zich een watermolen en een dienstwoning.

Gebouw
De onderbouw van het gemaal bestaat uit een gewapend betonconstructie waarin zich de toestroming naar de pompen en de pompenkelder bevinden. Het hierop rustende gebouw heeft een langwerpige rechthoekige plattegrond en bestaat uit een machineruimte, een aantal dienstruimten en een transformatorruimte. De constructie bestaat uit stalen portalen en dragende metselwerk gevels, opgetrokken met in halfsteens verband gemetselde geelbruine baksteen. De machineruimte is aan de instroomzijde over de volle hoogte en breedte voorzien van een stalen glaspui op een betonplint. De overige ruimten zijn voorzien van eenvoudige vensters en deuren in stalen kozijnen. Het flauw hellende lessenaardak bestaat uit met mastiek afgewerkte betonplaten. De architectuur is sober en onopvallend.

Waardestelling
Het gemaal Oostermoer is voor de bemalingsgeschiedenis van Nederland van belang als voorbeeld van een poldergemaal met verticale schroefpompen met gecombineerde diesel- en elektrische aandrijving. De oorspronkelijke bewaarde architectuur en de aanwezigheid van de watermolen en de dienstwoning dragen aan de waarde bij.

 
Kaart:

ZOEK IN DE DATABASE

Naam of plaats van het gemaal
 

UITGEBREID ZOEKEN

Provincie
Eigenaar / beheerder
Status
Monumentenstatus
Huidig opvoerwerktuig
Oorspronkelijk opvoerwerktuig
Huidige aandrijving
 
Oorspronkelijke aandrijving
Stichtingsjaar

Uitgebreid zoeken in de database